Als dit bericht niet goed leesbaar is, kunt u hier klikken voor de online versie:
Bekijk in je browser


Een cruciale terroir- en kwaliteitsfactor voor Bordeaux is de unieke ligging ervan op de 45e breedtegraad én vlakbij de Atlantische Oceaan met zijn warme Golfstroom. Het is daarmee het schoolvoorbeeld van een gebied met een gematigd klimaat en maritieme invloed.
Hoewel het gebied met 120.000 hectare wijngaard qua bodem natuurlijk de nodige variatie kent, zijn er kort door de bocht drie hoofdtypen te onderscheiden:
Een ervan wordt gekarakteriseerd door een grote hoeveelheid kiezel en zand, warmt snel op en kan door zijn uitstekende drainage geen water vasthouden. Je vindt dit type hoofdzakelijk in de gebieden van wat de Linkeroever (van de Garonne en Gironde) genoemd wordt, Médoc en Graves.
Een ander type is wat de Fransen argilo-calcaire noemen, kalk- en kleihoudend, koeler en beter in staat water vast te houden. Het komt voor in Entre-Deux-Mers, het gebied tussen de Garonne en Dordogne.
Het derde bodemtype is te vinden op de Rechteroever (van de Dordogne en Gironde) en bestaat uit zowel kalk en klei als zand en wat kiezel. De aard van de bodem heeft consequenties voor de aanplant: kiezel is geschikt voor Cabernet Sauvignon en klei voor Merlot, terwijl het gemende type eveneens het beste werkt voor Merlot. Merlot is tegenwoordig dan ook verreweg de meest aangeplante druif in Bordeaux.

Even cruciaal voor de ontwikkeling van Bordeaux tot toonaangevend gebied was de ligging ervan. Eeuwenlang was de haven van Bordeaux aan de Garonne de draaischijf voor uitvoer naar het buitenland. Vanwege zijn maansikkelvorm werd de haven van Bordeaux wel de port de la lune genoemd.

Négoce

Een bijzonderheid van Bordeaux is de rol van de tussenhandel, de zogeheten négoce. De négociants, met hun vaak internationale wortels, vormden en vormen de schakel tussen individuele producenten (châteaux) en distributeurs in binnen- en buitenland. Ze kunnen zich laten bijstaan door regionaal gespecialiseerde makelaars, de zogeheten courtiers.
Tot ver in de twintigste eeuw was de négoce gevestigd aan de Quai des Chartrons in Bordeaux, waar wijnen werden opgevoed eventueel gemengd tot merkwijnen en gebotteld. Châteaubotteling hebben dat bottelen overbodig gemaakt en heel wat châteaux doen nu direct zaken met hun afnemer, maar het uitbrengen van merkwijnen en de rol van intermediair zijn gebleven.

Traditie

Traditie is in Bordeaux geen loos begrip. Bordeaux speelt al honderden jaren een vooraanstaande rol. De geschiedenis van de wijnbouw gaat terug tot de Romeinse tijd – denk aan de schrijver Ausonius die in de vierde eeuw al behoorlijk chauvinistisch over wijn uit de huidige Graves berichtte. In de twaalfde eeuw kwam de wijnbouw ook rond de latere Libourne van de grond. In de eeuwen erna ontwikkelde Bordeaux zijn eigenheid en daarmee samenhangende reputatie. In het Londen van de zeventiende eeuw werden voor het eerst wijnen onder een eigen naam aangeboden. Het châteauconcept, als uitdrukking van individualiteit, is sindsdien een van de pijlers waarop de bekendheid van Bordeaux gefundeerd is. In architectonisch opzicht is de term château een heel betrekkelijke. Afgezien van een paar dozijn landhuizen met pracht en praal in vooral de Haut-Médoc en Pessac-Léognan zijn de meeste châteaux eerder bescheiden gebouwen.

Zo mogelijk nog bepalender voor de stijl van Bordeaux dan terroir is de rol van de producent. Bordeaux is immers de bakermat van de assemblage.
Assembleren is het vermengen van de wijnen van diverse druivenrassen volgens het principe dat het geheel meer is dan de som der delen. De percentages wisselen jaarlijks; percentages voor de aanplant van een wijngaard hebben daarom maar een betrekkelijke waarde. Doorslaggevend voor de samenstelling van de assemblage zijn de rijpheid van de diverse druivenrassen én de nagestreefde huisstijl van een bedrijf. Juist dit verschil in huisstijlen zorgt ervoor dat Bordeaux zo’n grote verscheidenheid kent.
Al even typerend voor Bordeaux is de opvoeding van wijn op vat – de naam barrique bordelaise zegt het al. Het inmiddels wereldwijd niet meer weg te denken eikenhouten vat van 225 liter is een vinding van de Bordelais. Wijnen brengen er 12 tot 18 maanden in door om hun tannine wat zachter te laten worden. Anders dan in de Borgogne zijn kelders in Bordeaux zeldzaam. De barriques liggen in de regel in bovengrondse loodsen die ze in Bordeaux chais noemen.

Bordeaux is synoniem met rode wijn. Toch was een halve eeuw geleden ruim de helft van het geproduceerde volume wit. De conjunctuur heeft er echter voor gezorgd dat droog wit nu een bescheiden aandeel heeft met daartussen wijnen van hoge kwaliteit. Zoet wit gemaakt van door botrytis aangetaste druiven is een regelrechte specialiteit van Bordeaux en even klassiek als de grootste rode.
En daarmee is het aanbod nog niet uitgeput. Naast gewone rode wijn produceert Bordeaux ook een lichte rode met naam clairet (niet te verwarren met het Engelse woord claret) en een rosé, beide met een eigen appellation. En over appellation gesproken, er bestaat ook een in kleine hoeveelheden geproduceerde crémant.

Classificaties

Diverse gebieden binnen de Bordeaux hebben in de loop der jaren classificaties opgesteld. De beroemdste van allemaal, de ‘moeder’ van alle classificaties is die uit 1855 voor zestig crus in de Médoc en één in de Graves. Deze crus classés zijn onderverdeeld in vijf categorieën. Vijf châteaux vormen de eredivisie van premiers crus. Het klassement is in anderhalve eeuw slechts eenmaal gewijzigd, met de promotie in 1973 van Mouton-Rotschild tot premier crus.

Binnen de Médoc bestaat nog een tweede classificatie, die van de crus bourgeois. De eerste versie kwam in 1932 uit. De meest recente poging tot aanpassing ervan verzandde in een juridisch steekspel en nietigverklaring. Er kwam een nieuwe vorm voor in de plaats waarbij châteaux ieder jaar hun wijnen moeten laten keuren om voor de status van cru bourgeois in aanmerking te kunnen komen. Het aantal kan dus wisselen.

Château Labadie

Profiteer nu van onze aanbieding en bestel deze prachtige AOC Médoc uit het legendarisch wijnjaar 2010.

Voor aanvang van de gisting laat men de druiven inweken zodat de kleur- en geuropname optimaal is. Vergisting op lage temperatuur om een maximum aan fruit uit de druiven te krijgen. De wijn rijpt tenminste 12 maanden op vaten van Frans en Amerikaans eikenhout, waarvan jaarlijks 25% wordt vervangen door nieuwe. Deze wijn is gemaakt van 53% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 3% Cabernet Franc en 4% Petit Verdot. Voorname neus met rood fruit en fijne vanilletonen. Komt heel rond en soepel de mond binnen om vervolgens een smaakexplosie te veroorzaken. Pittig glas wijn met stijl en een flinke lengte in afdronk. Zeer harmonisch! Klasse! Heerlijk bij milde, verfijnde kazen, bij rood en wit vlees, wild, gevolgelte en stoofschotels. Robert Parker: 89.

Intens granaatrood van kleur en een heldere uitstraling, complexe fruitige aroma's en zachte uitgebalanceerde delicate smaken met robuuste tannines, waardoor het een lange levensduur en karakter biedt. De wijn is een blend van Tinta Roriz (50%), Touriga Nacional (25%) en Touriga Franca (25%). Lekker bij rood (gegriled) vlees, kaas, of gewoon om zo te drinken. Op dronk en houdbaar tot 2021.

Voor een overzicht van ons volledige wijnassortiment zie:

Roodbruin van kleur met een schitterende karmijnrode weerspiegeling. De wijn heeft een geurig bouquet van rijp fruit, is zacht, heeft een zijdenachtige samenstelling met subtiele houtnuances. De port is goed in balans, de afdronk is lang en elegant. Een echte topper voor een zeer aantrekkelijke prijs!

De Wientapperie
Schaapsdijkweg 3
5913 GL Venlo
Nederland

e: info@dewientapperie.nl
s: www.dewientapperie.nl

Alle genoemde bedragen zijn
inclusief 21% BTW.
Copyright © De Wientapperie 2013