Als dit bericht niet goed leesbaar is, kunt u hier klikken voor de online versie:
Bekijk in je browser


Wat is Port wijn?

Port wijn is een met alcohol versterkte wijn (19 – 22% vol. alc.) uit Portugal. Om precies te zijn uit het wijngebied de Douro (Noord Portugal). De naam Port is afkomstig van de stad Porto. Port wijn is een zoete rode, witte of tegenwoordig ook rosé wijn. Vaak geserveerd als aperitief of als dessertwijn.. De naam Port is beschermd en mag alleen gevoerd worden als de wijnen uit het Douro gebied komen. Als versterkte wijn is Port redelijk bekend en gerespecteerd. Port heeft een rijke traditie die ver terug gaat en verbonden is met de rijke geschiedenis van Europa. Door problemen met het vervoer van wijn naar Engeland en de behoefte aan sterk alcoholische wijnen, werd er alcohol toegevoegd aan wijn. Hierdoor bleef de wijn goed tijdens het vervoer  en zo ontstond dus een met alcohol versterkte wijn wat uiteindelijk Port is geworden zoals wij deze nu kennen.

Geschiedenis van de Port

Aangezien Port een versterkte wijn is kun je stellen dat de geschiedenis van Port net zo ver terug gaat als die van wijn. Echter is het versterken van wijn iets wat later gebeurde. De portstreek en wijnstreek van Portugal is de Douro vallei. Daar wordt al sinds de tijd van het Romeinse rijk wijn gemaakt. De romeinen waren gek op wijn en als het klimaat maar even goed was en het mogelijk was om druiven te planten dan werden er direct wijngaarden aangelegd. De reden van het ontstaan voor menig wijngebied ligt dus bij de romeinen. Zo ook dus in de Douro, het Port gebied van de wereld.

Vanaf de 15 en 16e eeuw ontwikkelde Portugal zich tot een belangrijk zee verkennend land in Europa. In de 16e eeuw was Portugal erg belangrijk als het gaat om ontdekkingsreizen, met name door de strategische ligging werden vele reizen vanuit Portugal gestart. Portugal was dan ook een tijd lang de grootste koloniale mogendheid. Door handig gebruik te maken van de passaatwinden was het vrij makkelijk om naar Afrika, Indië of Brazilië te varen en onderweg waren er de nodige Portugese havens waar men veilig kon overnachten en kon genieten van de Portugese wijnen.

Dat veel porthuizen Engels zijn is geen toeval. In de middeleeuwen was er al een levendige handel van wijnen vanuit Zuid-Europa naar Noord-Europa. Het Noorden van Europa was verzot op wijn en met name in wijnen met een hoog alcoholisch gehalte. Daarnaast was er bij de Engelse wijndrinkers een voorkeur voor zoete wijn. De Engelsen hebben dan ook al in de 15e en 16e eeuw een goede reputatie op het gebied van malvezij. Malvezij is het maken van zoete wijn van de Malvasia druif. Malvezij wijn is een middeleeuwse zoete wijn waarbij door snelle gisting en het koken van de wijn er een zoetige en geurende wijn ontstond. In de vroege middeleeuwen kwam deze wijn uit Chania op Kreta maar ook van andere Griekse eilanden. De Engelsen wisten de zoete (versterkte) wijnen te verfijnen en zo ontstonden later Port, Malaga (Spaanse versterkte wijn), Madeira, Sherry en Marsala (Italiaanse versterke wijn), stuk voor stuk beroemde wijnen met een sterk alcohol percentage.

Het succes van Port is ontstaan doordat Engeland regelmatig in onmin leefde met Frankrijk en daarom geen wijn uit dat land kon importeren. Daarnaast was er in Engeland vraag naar wijnen met een hoog alcoholpercentage. Als oplossingen werden Franse en later ook Portugese wijnen geïmporteerd via Portugal. Een sluiproute om de Engelsen toch wijn te laten drinken. De Engelsen waren gek op verschillende Franse wijnen maar de wijn uit de Bordeaux was echt de top favoriet. Wat ook logisch was omdat het Zuidwesten van het huidige Frankrijk van 1152 tot 1453 in het bezit van de koning van Engeland was (leuk feitje) en dus de Bordeaux wijnen regelmatig werden gedronken en dus toen al favoriet waren. In de jaren die volgde importeerde Engeland veel wijnen uit de Bordeaux.

Portugal heeft dus een cruciale rol gespeeld in de wijnvoorziening van Engeland. Engeland en Portugal hebben al vele eeuwen goede banden vanwege de wijnimport en later door de Port import. Het gevolg was dat vele Engelsen zich in Portugal gingen vestigen. Met name de Engelse wijnhandelaren en later porthandelaren vestigden zich in Oporto (Porto) en kregen dus veel invloed op dat stuk van Portugal.

Uit diverse bronnen wordt aangegeven dat 1638 het jaar is geweest dat de eerste Portshipper zich vestigde in Oporto en volgens dezelfde bronnen zou het gaan om de Duitser Christiono Köpke. Het huis Kopke werd dus opgericht in 1638 door Cristiano Köpke en houdt zich sindsdien bezig met de export van wijn en Port. De firma Köpke is dus het oudste bedrijf van buitenlandse oorsprong.

Portsoorten

Ruby
Wijn waarvan de kleur lijkt op die van de edelsteen genaamd robijn (ruby). Het ontstaan van de kleur komt omdat tijdens het verouderingsproces (meestal maximaal 3 jaar in houten vaten) er nauwelijks of geen oxidatie optreedt. Ruby is de fruitige en jeugdige versie van Port.

Tawny
Tawny is gerijpte Port, meer oxidatief gemaakt, met een lichtere, oranjebruine kleur. De Tawny Port is genoemd naar de taankleur, die ontstaat doordat de wijn meerdere jaren op eikenhouten vaten rijpt, zodat hij iets kan oxideren. Tawny Port wordt verkregen uit een mengsel (blend) van Ports uit verschillende oogstjaren, maar heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in het vat gerijpt heeft, wat zijn typische tawny kleur geeft.

Aged Tawny
Goede kwaliteit Port wijn met de toestemming van leeftijd aanduiding. De leeftijdsaanduiding kan zijn 10 jaar oud, 20 jaar oud, 30 jaar oud of meer dan 40 jaar oud. Deze Port is een tawny verkregen uit een mengsel van Ports uit verschillende oogstjaren. De rijpingsperiode in hout is variabel en de leeftijd op het etiket van de Port komt overeen met de gemiddelde leeftijd van de verschillende Ports in het mengsel (mengsel van twee of meer druivenrassen).

Special types

LBV (Late Bottled Vintage)
Rubyport met een jaartal, die onmiddellijk gedronken kan worden. LBV, heeft tussen de vier en vijf jaar op vat gerijpt. LBV heeft de stijl van een vintageport, maar is direct drinkbaar.

Colheita
Tawnyport met een jaartal. Het woord colheita betekent oogstjaar. In de regel worden deze wijnen pas na minimaal zeven jaar op hout te hebben gerijpt, gebotteld. Maar in de praktijk gebeurt dat veel later. Het oogstjaar en het jaar van botteling worden op de fles vermeld.

Vintage Port
Een vuistregel is dat drie maal in de tien jaar de oogst zo goed bevonden wordt en na proeverijen de wijn er zo uitspringt ten opzichte van andere jaren dat het jaar door de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) tot vintage portjaar verklaard wordt. Ieder porthuis is vrij, om ook in niet benoemde vintagejaren Port aan te bieden aan de IVDP om te laten testen. Wanneer deze aan strenge kwalificaties voldoet kan het zijn dat dit porthuis voor deze wijn ook het label vintageport mag gebruiken. Veelal gaat het hier om een zogenaamde Single Quinta Vintage Port. De vintage Ports worden maximaal 3 jaar in eikenhouten vaten bewaard. Ze worden dan zodanig gebotteld dat ze verder op de fles kunnen rijpen en depotdroessem vormen in de fles. Het etiket van een vintage port moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden. Een groot 'probleem' van vintage Port, het vlaggenschip van Porto, is zijn imago van bewaarwijn. Veel liefhebbers realiseren zich niet dat de wijnen ook best jong kunnen worden gedronken. Net als veel Bordeaux zijn de vintageports nu op jonge leeftijd veel toegankelijker dan twintig jaar geleden. Dit komt door betere keldertechnieken en doordat de druiven geoogst worden als ze een betere fysiologische rijpheid hebben. Het is een vergissing om te denken dat ze stroef zouden moeten zijn om ze lang te kunnen bewaren. De bewaarcapaciteit hangt af van het niveau van tannine en de concentratie van de wijnen.

Oxidatief gerijpte port
Oxidatief gerijpte Port is er in twee soorten: als Engelse tawny zonder oogstjaar en als Portugese colheita met oogstjaar. De oxidatieve opvoeding past meer in de Portugese dan in de Engelse traditie. Portugezen vonden de reductieve vintageport eigenlijk maar een hype en bottelden hun jaargangwijn liever pas na decennia op hout. Tegelijk haalden de Engelse huizen hun neus op voor colheita. De beste tawny's waren blends met een gemiddelde leeftijd, zo was hun idee. Waar nog aan toegevoegd kan worden dat de Engelse Port in het algemeen iets droger was dan de Portugese. Minder zoet, zo men wil.

Inheemse druivensoorten

Touriga Franca
Dit is één van de structurele pijlers van rode Douro blends, en ook één van de vijf officieel aanbevolen druiven voor Port. Het is de meest geplante druif in de Douro, momenteel goed voor ongeveer een vijfde van het totale wijngaardareaal.

De Touriga Franca maakt rijkelijk gekleurde, volle doch elegante wijnen met bramen en bloemen notities (rozen, wilde bloemen...) en stevige maar fluweelachtige tannines die een duidelijke bijdrage leveren aan het ouderingspotentieel van de blend. Touriga Franco wordt vaak vermengd met Tinta Roriz en Touriga Nacional. Afgezien van de kwaliteit van de wijnen is deze druif populair in de wijngaard vanwege haar goede weerstand tegen ongedierte en ziekten.

Touriga Nacional
Weinig twijfel dat de Touriga Nacional Portugal's mooiste rode druivensoort is.
Touriga Nacional is een ongevoelig druif, de schillen zijn rijk aan kleur en tannines. Maar het heeft ook prachtige, intense smaken, op hetzelfde moment bloemen en fruitig - rijpe zwarte bessen, frambozen - met complexe hints ook van kruiden en zoethout. Opbrengsten zijn nooit hoog.

Maak nu kennis met onze nieuwe wijnen van het huis 'VLF vinhos'. Prachtige wijnen voor een zeer aantrekkelijke prijs.

G L O R I A Colheita 2011
Intens granaatrood van kleur en een heldere uitstraling, complexe fruitige aroma's en zachte uitgebalanceerde delicate smaken met robuuste tannines, waardoor het een lange levensduur en karakter biedt. De wijn is een blend van Tinta Roriz (50%), Touriga Nacional (25%) en Touriga Franca (25%). Lekker bij rood (gegriled) vlees, kaas, of gewoon om zo te drinken. Op dronk en houdbaar tot 2021.
Voor een overzicht van ons volledige wijnassortiment zie:

G L O R I A Porto 10 year old tawny
Roodbruin van kleur met een schitterende karmijnrode weerspiegeling. De wijn heeft een geurig bouquet van rijp fruit, is zacht, heeft een zijdenachtige samenstelling met subtiele houtnuances. De port is goed in balans, de afdronk is lang en elegant. Een echte topper voor een zeer aantrekkelijke prijs!

De Wientapperie
Schaapsdijkweg 3
5913 GL Venlo
Nederland

e: info@dewientapperie.nl
s: www.dewientapperie.nl

Alle genoemde bedragen zijn
inclusief 21% BTW.
Copyright © De Wientapperie 2013