Als dit bericht niet goed leesbaar is, kunt u hier klikken voor de online versie:
Bekijk in je browser


Rheinhessen

Rheinhessen telt 26.000 hectare tussen Alzey, Worms, Mainz en Bingen, in het noorden en oosten omsloten door de grote Rijnbocht.

Geen wonder dus dat bijna ieder dorp in Rheinhessen, van de Rijn via de Wonnegau tot aan het Alzeyer heuvelland, op een lange wijnbouwtraditie kan bogen. De Romeinen hebben al wijnbouw bedreven op de linker Rijnoever en de oudste oorkonde over een Duitse wijngaard heeft betrekking op een wijngaard in Rheinhessen, de Niersteiner Glöck. Hier heerst een ideaal wijnbouwklimaat. Bergen in het westen zorgen voor beschutting, de neerslag is gering, de zomer warm en de winter mild.

Ook de nieuwe generatie van jonge Rheinhessische wijnproducenten weet de ideale omstandigheden te waarderen. De afgelopen jaren hebben ze de aandacht weten te trekken met klassewijnen, o.a. met Rieslings van de Rijn en uit het heuvelland.

De traditionele druif van de streek, Silvaner, doet eveneens weer van zich spreken en is ondermeer bekend onder de afkorting RS. Als klassieke witte druiven zijn met name Burgunders sterk in opkomst. Ook heeft de aanplant voor rode wijnen zich in tien jaar tijd meer dan verdubbeld, in het bijzonder dankzij de Dornfelder. Een derde van de aanplant in Rheinhessen is nu bestemd voor blauwe druiven.

Rheinhessens wijnboeren produceren zowel moderne, ongecompliceerde wijnen als absolute topproducten. Sinds de jaren negentig is er de Selection Rheinhessen – een ambitieuze categorie mooie droge wijnen. Het programma draait om authentieke wijnen op het hoogste niveau. Criteria voor het produceren van Selection Rheinhessen zijn:

druiven van uitsluitend stokken die minstens 15 jaar oud zijn;
beperkte opbrengsten van maximaal 55 hl/ha door zorgvuldig snoeien, uitdunnen (groene pluk) en plukken met de hand voor een laatste selectie;
mostgewicht van tenminste 95 graden Oechsle De verhouding tussen een volume van een bepaalde stof en zijn massa (officiële term voor gewicht) is het soortelijk gewicht van deze stof. Door het oplossen van suiker in water neemt het soortelijk gewicht van de vloeistof toe. Hoe meer suiker in oplossing, hoe zwaarder de vloeistof wordt, dus hoe hoger het soortelijk gewicht Er zijn verschillende manieren om het soortelijk gewicht van een druivenmost weer te geven. In Duitsland is de meest gebruikte eenheid: graden Oechsle (°Oe). Belangrijk om weten is dat in Duitsland het suikergehalte van de druiven op het moment van de oogst bepalend is voor de latere classificatie van de wijn. Kortom: hoe hoger het mostgewicht, hoe hoger de classificatie van de wijn die uit dit sap zal verkregen worden;
voor 100% gemaakt van een van de volgende druiven: Silvaner, Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Traminer, Spätburgunder, Portugieser trocken/droog van stijl;
een waardering van tenminste 3 punten (uit maximaal 5) bij de keuring voor het amtliche Prüfungsnummer;
alleen Qualitätswein;
alleen Erzeuger of Gutsabfüllung (de druiven mogen niet van meerdere telers gebruikt worden);
Rijnwijnfles;
Selection logo.

Ook sekt is een specialiteit. Al 25 jaar geleden brachten producenten in Rheinhessen de eerste sekt van de boer op de markt (Winzersekt). Het heeft geleid tot een sektcultuur van betekenis.

Trocken is de aanduiding voor wijnen, die geheel of bijna geheel doorvergist zijn, d.w.z. wijnen met een hoeveelheid restsuiker tot maximaal 4 gram per liter.

De wetgever staat de aanduiding trocken ook toe tot 9 gram, wanneer de in g/l uitgedrukte hoeveelheid zuren hoogstens 2 g/l lager is dan de restsuiker. (Formule: zuren + 2 tot maximaal 9).

Een droge wijn is niet hetzelfde als een zure wijn. Hij bevat alleen maar weinig onvergiste suiker. Wel proef je een hoge zuurgraad bij droge wijnen eerder.

Speciaal voor u hebben wij voor de kerstdagen een heerlijke Spätburgunder van het wijnhuis 'Geils' geseleceteerd.

Dalsheim

De Dalsheimer Bürgel is één van de toplocaties in Dalsheim. Optimaal beschermd tegen de wind, gewoon perfect voor de pas 11 jaar oude Pinot Noir wijnstokken. Deze wijn toont tedere finesse en expressieve complexiteit in het glas.  Een wijn met charisma – een wijn waarop men zich verheugen kan - puur Spätburgunder!  Oordeelt u zelf….

Onlangs is de Bürgel Spätburgunder van wijnhuis Geils door de ‘Mainzer Weinsenat' uit 50 met de hand geplukte ‘Rheinhessische Spätburgunder’ tot beste wijn verkozen!

Wijn&Spijscombinatie

Deze wijn laat zich uitstekend combineren met rundvlees, lam, gevogelte, zalm en/of tonijngerechten.

Of laat u zich liever inspireren door de recepten van Chef Watson tijdens de kerstdagen?
’s Werelds meest innovatieve sous-chef  ‘denkt’ sneller en groter dan mensen en draagt vooral ideeën aan waar echte koks nooit aan dachten. Bent u nieuwsgierig geworden naar de kunsten van Chef Watson, neem dan eens een kijkje op en verras familie en vrienden.

Geil's Wein- und Sektgut, Bermersheim

Naast de Bürgel Spätburgunder producueert wijnhuis Geils ook nog andere fantastische wijnen. Wist u dat één van hun Rieslingwijnen, ‘Frauenberg’ in de categorie ‘trocken’ door het wijntijdschrift verkozen is tot Rieslingkampioen 2014?

Deze wijn wordt geoogst in de zogenaamde "Haarschnur" – een klein zeer speciaal deel van de Frauenberg. Meer betekenisvol voor het karakter van de "Haarschnur" Riesling is de samenstelling van de bodem: kalksteen, klei en rode zandsteen, welke een uitgesproken perziklucht meegeven. 28 jaar oude wijnstokken vormen de basis voor deze wijn. Opvallend zijn de altijd goed gepolijste en gebufferde fruitzuren in de wijn, welke een aangenaam mondgevoel teweegbrengen. In de neus vinden we rijpe gele perziken terug. In de mond spannende gebufferde fruitzuren en een goede mineraliteit. Een Riesling voor jaren.

Voor een overzicht van ons volledige wijnassortiment zie:

Deze wijn is afkomstig van de Nieder-Flörsheimer Frauenberg. De lössbodem heeft een uit kiezel bestaande ondergrond en is voldoende arm om de groei van de Dornfelder af te remmen. Van de nieuwe soorten rode wijn in Duitsland is bij de Dornfelder wel de meeste innovatie doorgevoerd. De wijngaard is intussen 25 jaar oud. De wijnstokken worden in de rijpingstijd ontbladerd om de druiven door de zon steeds droog en gezond te houden. Lange en langzame traditionele gisting in een open kuip. Na drie weken voorzichtige persing en melkzuurgisting in het vat. Na verwijdering van het depot ongefilterde opslag gedurende acht maanden in het oude, traditionele houten vat. Een fijn tanine, zacht en rijp geworden. Een aroma van rijpe donkere kersen. Een aantrekkelijke begeleider van de genoeglijke vrije tijd en de gezellige ontspanning.

De Wientapperie
Schaapsdijkweg 3
5913 GL Venlo
Nederland

e: info@dewientapperie.nl
s: www.dewientapperie.nl

Alle genoemde bedragen zijn
inclusief 21% BTW.
Copyright © De Wientapperie 2013